חוזר מיסים מספר 15.18
בשורה חשובה לחברות סטארט-אפ קטנות
בהתאם לחוק עידוד השקעות הון, זכאית חברה יצורית, לרבות בתחום פיתוח תוכנה, אשר לפחות 25% מהכנסותיה נובעות מייצוא לחו"ל, לשיעורי מס חברות מופחתים ולהטבות מס נוספות. לפי פרסומים בתקשורת , עומדת רשות המיסים לאשר את הטבות המס גם לחברות קטנות שבהן פחות מעשרה עובדים. יהיה בכך עידוד משמעותי לחברות הזנק קטנות אשר פעמים רבות העובדים היחידים בהן, הם רק בעלי מניותיהם אשר עובדים מבית מגוריהם ולא ממפעל מוגדר.
מדובר בהפחתת מס חברות משיעור של 23% בחברה רגילה, לשיעור של 16% בחברה במרכז הארץ ואף עד 7.5% באזור פיתוח א', והפחתת מס דיבידנד מ- 30% ל- 20% לבעלי המניות המהותיים של החברה.
עד היום, טענה רשות המיסים כי הטבות המס לפי חוק עידוד השקעות הון צריכות להינתן רק ל-" מפעל תעשייתי " ולפי פרשנותה, המונח " מפעל " יוחל רק כאשר מועסקים עשרה עובדים לפחות בחברה בפעילות היצורית.
לאחרונה בפסק דין ביהמ"ש ציין, כי פעילות יצורית כוללת ייצור מוצרי תוכנה ופיתוח וכי הכנסה מועדפת לפי החוק, כוללת הכנסה ממתן זכות לשימוש בידע או תוכנה שפותחו.
אף על פי שאין בחוק התייחסות למספר עובדים מינימלי אשר נדרש כתנאי לקיומו של מפעל תעשייתי מועדף לפי החוק, קיבל ביהמ"ש את פרשנות רשות המיסים לפיה קיומם של מינימום מועסקים ומספרם הם נתונים רלוונטיים לצורך הקביעה האם מדובר במפעל תעשייתי הזכאי להטבות אשר מעניק החוק.
אולם, ביהמ"ש הפנה את תשומת הלב לכך שהתעשייה המודרנית שונה מהותית מהתעשייה המסורתית וכי לא מן הנמנע כי נדרשת גמישות בעניינן של חברות הזנק בנוגע למספר המועסקים. אופייה של התעשייה המודרנית מצדיק עמדה לפיה לשם קיומו של מפעל תעשייתי הזכאי להטבות – די במספר עובדים קטן יחסית.
מסתבר כי הסתייגויות ביהמ"ש הגיעו להנהלת רשות המיסים, וכעת היא עומדת להורות על שינוי משמעותי בקריטריונים לאישור חברה קטנה כזכאית להטבות המס לפי חוק עידוד השקעות הון.
אנו מברכים על כך, ומקווים להנחיה רשמית בנושא בהקדם.
מטרת חוזר זה הינה להביא לידיעתכם את עיקרי השינויים והעדכונים בחוק בנושאי המס שונים. לאור מורכבות חלק מהסוגיות, נמליץ על התייעצות עם משרדנו טרם ביצוע פעולות כלשהן.