חוזר 23.24 – אושרה לקריאה שניה ושלישית הצעת החוק בעניין מיסוי חברות ארנק ומס נוסף על רווחים לא מחולקים (רווחים כלואים)

31   בדצמבר   2024

לקוחות יקרים,

במסגרת חוק ההסדרים 2025, ועדת הכספים של הכנסת אישרה ביום 26.12.24 את הצעת החוק למיסוי חברות ארנק ומיסוי על רווחים לא מחולקים. ככלל, החקיקה החדשה מתמקדת בעיקר בחברות משלח יד וחברות אחזקה המוגדרות כחברות מעטים ובפרט בסוגיית "אגירת הרווחים" באותן חברות.
בהתייחס לרווחים השוטפים באותן חברות מעטים – המיקוד בחקיקה הינו בחברות ארנק פעילות, באמצעות הרחבה משמעותית של תחולת הוראות המס הקיימות החלות על חברות אלו והטלת מיסוי ישיר על בעל מניות פעיל בגין הכנסה עתירת יגיעה אישית של חברת המעטים מעל שיעור רווחיות של 25% מהמחזור. חשוב להדגיש כי תחולת הרחבת המיסוי על עודף הרווחיות חלה על כל חברת מעטים ולאו דווקא חברות משלחי יד. עם זאת, המס החדש מעל שיעור הרווחיות לא יוטל על חברות שהרווחים הלא מחולקים שלהם (עודפים) אינם עולים על 750,000 ש"ח בהתקיים תנאים מסוימים. עוד יובהר כי בשנת המס 2025 בלבד יתאפשר לנישום לבחירתו לחשב את שיעור הרווחיות של חברת המעטים כממוצע שנות המס 2023-2025.
בהתייחס למיסוי הרווחים הצבורים הלא מחולקים של חברות המעטים – החברה תוכל לבחור מדי שנה בין תשלום מס של 2% , שאינו ניתן לניכוי או זיכוי, על רווחים לא מחולקים לתום שנת המס הקודמת (בניכוי כריות הגנה שמפורטים בתזכיר החוק) לבין חלופת חלוקה בפועל של דיבידנד בשיעור של 6% מכלל הרווחים הצבורים שלה לתום שנת המס הקודמת (בשנת 2025 – 5%). בהתאמה לכלל החדש שנקבע לחברות הארנק, המס יוטל רק על חברות שהרווחים הלא מחולקים שלהם אינם עולים על 750,000 ש"ח (חלף כריות ההגנה האחרות שהן "כרית הוצאות" או "כרית נכסים"). כמו כן, תזכיר החוק כולל פרק נרחב של הוראת שעה לפירוק מלא או חלקי של חברות מעטים רק בשנת 2025 ,אשר עשוי להיות מאוד אטרקטיבי בתנאים מסוימים לאור ההקלות שמצויות בתזכיר החוק. לצורך מאבק בנושא גייס נשיא הלשכה חן שרייבר את מיטב אנשי המיסים של לשכת רואי החשבון ויצר צוות של 10 מומחים. לשכת רואי החשבון היתה שותפה לכל הדיונים שהתנהלו בועדת הכספים על תזכיר החוק האמור (עשרות שעות של דיונים בהשתתפות נציגי הלשכה בהובלתו של סגן הנשיא רו"ח אבי נוימן) והצליחה להביא לשינויים רבים   ומהותיים לעומת תזכיר החוק שהוגש לראשונה לועדה. הלשכה עדיין סבורה שנוכח המצב שבו שרויה המדינה, היה מקום לשקול בכל זאת את מבצע הדיבידנד המוטב (על אף מגרעותיו הפיסקליות) ולאמץ את הפתרון החלופי והפשוט שהציע לעניין הרווחים הכלואים אך משרד האוצר בחר להמשיך במתווה החוק שגובש בהמלצות הצוות הפנימי שהוקם על ידי מנכ"ל משרד האוצר ואשר לא שיתף את הלשכות המקצועיות בדיונים שקדמו להמלצות. על מנת לבאר את עקרונות החוק המורכב שצפוי לעבור בקריאה שניה ושלישית ממלא מקום הנשיא הלשכה רו"ח ג'ק בלנגה יחד עם סגנית הלשכה ויו"ר ועדת ההשתלמויות הארצית רו"ח רעיה קידר עורכים בימים אלו סדרת מפגשי זום ואנו קוראים לכל החברים לעקוב אחר הפרסומים שלנו ולהרשם לאותם מפגשים.  
להצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת 2025) (מיסוי רווחים לא מחולקים), התשפ"ה-2024 לחצו כאן >> להודעת רשות המסים לחצו כאן >>

                                    בברכה,

   ניר שירן ושות'

                     רואי חשבון

שיתף עמוד:
מאמרים נוספים
דילוג לתוכן